BLOG

Poslednje vesti, saveti, najave…

Wedding fotografija kao moj posao i pasija

 

Iako sam kao i veliki broj fotografa dugo izbegava da fotografišem venčanja, u jednom momentu sam podlegao pritiscima svoje okoline i prijatelja koji su neprestalno pitali da li bi fotografisao njihovo venčanje. Moram priznati da sami imao totalno pogrešnu sliku o fotografisanju venčanja i smatrao sam da tu nema kreativnosti i umetnosti i da to može svako da radi. Kako sam se samo prevario!

Vi kao wedding fotograf zajedno sa mladencima stvarate fotografije koje su često ,,materijalizacija” njihovih želja, maštanja, pomažete ima da kroz fotografiju prikažu kako oni doživlavaju svoju ljubav… i to traži od vas neverovatnu kreativnost koju nisam nalazio u drugim žanrovima fotografije.

Ubrzo sam shvatio da je biti weddinig fotograf možda i najteži oblik komercijalne fotografije, koji obuhvata i traži od vas da se odlično snalazite u svim žanrovima fotografisanja, od fashin, dokumentarne, produkt… Traži od vas da se prilagodjavate, improvizujete, brzo donosite odluke, brzo se snadjete u novom i nepoznatom okruženju, da se besprekorno snalazite sa opremom koju koristite…

Momenti koje beležite su često nepredvidjivi i neponovljivi i morate u svakom momentu biti svesni svog okruženja i dašavanja oko vas. Ono što me je oduševilo kod wedding fotografije je što ni jedno venčanje nije isto i nema monotnije i odradjivanja posla. I nakon više godina fotografisanja venčanja, pred svako venčanje doživljavam isto pozitivno uzbudjenje kao i pred prvo venčanje koje sam fotografisao. Uvek se trudim da dobro upoznam mladence, njihove želje, stil, šta je to što se njima dopada i pokušavam da ispunim njihova očekivanja, kako bi zajedno snimili najboje moguće fotografije koje će ostati kao sećanje na jedan od najlepših i najbitnijih dana u njihovom životu. Trendovi u wedding fotografiji se konstantno menjaju i evoluiraju, a vi kao fotograf morate pratiti trendove i konstantno napredujete kao fotograf, kako sa kreativne tako i sa tehničke strane.

Neke od meni omiljenih wedding fotografija koje sam ja snimio možete videti na mom Instagram profilu

https://instagram.com/valek_dejan_wedding_ph?igshid=YTQwZjQ0NmI0OA%3D%3D&utm_source=qr

Ždralovi u izlazak sunca

 

Lokacija na kojoj sam snimio ovu fotografiju se nalazi na oko sat vremena vožnje kolima od Novog Sada, plus oko pola sata pešačenja od mesta gde može da se parkira auto.

Fotografija koju sam snimio je planirana u napred. Još kada sam prvi put posetio ovo mesto imao sam “viziju” ove fotografije. Da bi je snimio bilo je potrebno da se slože sve kockice. Moralo je da bude vedro i bez izmaglice, da temperatura bude u minusu kako bi močvarno tlo oko jezera bilo zamrznuto i kako bi mogao da pridjem na samu obalu jezera. Da bi stigao pre izlaska sunca na lokaciju sa koje ću fotografisati, od kuće sam krenuo ok 04h ujutro. Čim sam stigao na lokaciju sa koje sam ranije isplanirao da ću fotografisati, pripremio sam opremu i čekao da sunce izroni iznad jezera i probudi ždralove. Čim je sunce provirilo iznad horizonta ždralovi su počeli da se komešaju i ubrzo su poleteli. Kamera je bila postavljena na tripod i kadar je bio namešten, ostalo je još samo da ždral preleti preko sunca i da ja škljocnem u pravom trenutki. Sunce se vrlo brzo diže iznad horizonta i imao sam vrlo malo vremena za fotografiju. Tokom izlaska sunca ova fotografija koju sam snimio je bila jedina gde su dva ždrala preletela tačno preko sunca. Ždralovi su konstantno preletali ispod ili iznad sunca i na trenutak sam se uplašio da neću uspeti da snimim fotografiju koju sam imao u glavi, ali na kraju mi se ipak posrećilo i odjednom sam na ekranu svog foto aparata ugledao fotografiju koja je do tog trenutka postojala samo u mojim mislima. Trud nije bio uzaludan 🙂

Jutro je bilo prilično hladno oko -9* ali bili smo dobro obučeni i spremni za hladnoću. Što bi jedan moj drugar rekao “nepostoji loše vreme već samo loša odeća i obuća” kada ste dobro obučeni za vas nema zime 🙂

Od opreme sam koristio tripod, kameru SONY A7III i objektiv SONY 200-600mm. blenda je bila F16, objektiv je bio podešen na 600mm i ekspzicija je bila preko 1/3000.

Trudite se da planirate fotografiju unapred, kako bi znali gde da se postavite, u koje vreme, koju opremu ćete koristiti i koja podešavanja da bi ste snimili to što ste zamislili. Prilikom snimanja ovakvih fotografija ima puno nepredvidljivih činilaca i dobrim planiranjem povećavate sebi šansu da kada se ukaže trenutak da se snimi fotografija vi taj trenutak i iskoristite na najbolji mogući način.